Zijn veel megapixels zinvol ?

Met de komst van de Canon 5DS en de Sony A7r II worden veel megapixels ook bereikbaar voor de veeleisende amateur.
Hoe zinnig is het om in meer  megapixels te investeren ?

In de eerste plaats levert zo’n investering alleen maar meer waarde als je ook de allerbeste objectieven gebruikt.  Een objectief moet een zeer hoog scheidend vermogen hebben (dat wordt gemeten in lijnen per millimeter) om die megapixels van zinnige data te voorzien (je hebt 2 pixels in de breedte nodig voor 1 lijn – dus reken maar uit).
Een hele dure camera met goedkope lenzen is dus zonde geld.

Na al die investeringen heb je een afbeelding die moeiteloos op een billboard van meters breed en hoog kan worden gepubliceerd.
Het is te hopen dat je dat ook gaat doen, anders is de kans groot dat je nooit iets ziet van je extra investeringen:
Een “gewoon” scherm kan al die pixels niet weergeven, en een printer al helemaal niet.  Of zet je je foto’s alleen maar op facebook ? Zonde !

Daar komt nog iets anders bij:  Het dynamisch bereik van multi-megapixel camera’s blijft meestal wat achter op dat van camera’s met minder pixels. Niet voor niets hebben heel goede camera’s als de Nikon D750 en de Canon 5D m3 maar 24 resp. 22 Megapixels.
Als er heel veel beeldsensoren op een klein oppervlak geperst moeten worden, kan elke sensor maar een klein beetje licht opnemen.  Als er minder beeldsensoren nodig zijn, kunnen ze wat groter zijn (die waarde kun je per camera vinden uitgedrukt in micrometers) en dus meer licht opvangen. Bovendien valt het inkomend licht bij grote beeldsensoren van meer kanten op de sensor.
Daardoor hebben die camera’s een groter dynamisch bereik; Het maximale verschil tussen de diepste zwarten en lichtste witten).

Er is wel een ander voordeel aan foto’s met heel veel megapixels:
Je kunt heel ver gaan in het uitvergroten (“croppen”) van het beeld.
Dat zou willen zeggen dat je uit een foto met een standaard lens, een beeld kan halen alsof je een flinke tele hebt gebruikt.
Alleen, voor het extra geld van die dure camera, kun je ook een goeie telelens kopen.  En dan heb je ook nog het voordeel van de echte telelens- werking (de grotere “bokeh”of achtergrond onscherpte en het samendrukken van voor- en achtergrond) , want dat effect heb je bij een “crop” niet.

Mijn advies:
Hou je geld lekker in je zak of koop er een mooie lens van
– heb je veel meer aan !

Hans van der Kruijf