Foto’s zelf afdrukken

Net zoals je vroeger in de doka zelf je afdrukken maakte,  zou je vandaag de dag een kwaliteits- fotoprinter moeten hebben om het hele fotografische proces in de hand te houden.
De 3 merken om uit te kiezen zijn Epson, Canon en HP.  Ze leveren een breed scala aan printers, van formaat A4 tot A0 – in ieder formaat dus, zo lang je maar geld en ruimte hebt.
De printers voor thuisgebruik printen alleen vellen, maar de grotere printers kunnen ook direct vanaf de rol printen.

Het printen van een foto kan het best vanuit Photoshop gebeuren:
Lightroom heeft te weinig instellingen om het hele proces goed te kunnen beheersen, al kan je er wel even snel een printje mee maken.

De eerste stap op weg naar een goede print is het kalibreren van je monitor.  Als de monitor de kleuren en het gamma niet goed weergeeft, zal de print het zeker niet beter doen. Op die gekalibreerde monitor met het eindresultaat er helemaal vlekkeloos uit zien.  Zorg er wel voor dat de foto het AdobeRGB profiel heeft, dat bevat de meeste printbare kleuren (zie ook: kleurbeheer).

De rest van de instellingen bepalen we in het Print-scherm:
Eerst kiezen we voor de juiste printer en gaan dan naar Afdrukinstellingen voor die printer.
Je krijgt dan het menu van de printer fabrikant, zoals onderstaand die van een Epson Photo 1290 printer:

printset01.gif

Hier moet het Geavanceerde menu worden gekozen.
In dit menu wordt de papier-soort en het formaat gekozen.
Als je jouw papiersoort niet herkent moet je even op de site van de papierfabrikant kijken welke je moet kiezen. Epson heeft een aantal afkortingen voor haar papieren, zoals PGPP voor Premium Glossy PhotoPaper. Die afkortingen worden door veel papier-merken gehanteerd.
Je moet in het printmenu van de printerfabrikant alle andere settings op Standaard of Nul laten staan – geen kleur-aanpassingen in het menu van de printerfabrikant maken , dat doen we in Photoshop.
Desgewenst kun je hier wel kiezen of je de foto randloos wil afdrukken.

In het Photoshop printmenu kies je voor
Kleurverwerking > Photoshop beheert kleuren
Printerprofiel dat bij het papiersoort hoort (zie hieronder)
Normaal afdrukken
Relatief colorimetrisch  (soms kan Perceptueel beter zijn*)

* Hiermee stel je in hoe het printer-profiel de niet-printbare kleuren in je foto om gaat zetten. Als je de 3 vakjes onder de voorbeeldfoto aanzet, laat Photoshop zien wat de printer gaat doen.
Let op – de voorbeeldfoto gaat er op het oog niet beter van uitzien, maar dat komt doordat een monitor de papieroppervlakken niet goed kan weergeven.

In het printmenu geeft je ook de te printen grootte op, of je kiest ervoor de print automatisch op maat. van je papiersoort te maken. Ik snij eerst de foto in Lightroom op een standaard A-formaat (dat is een “custom” lengte/breedte verhouding van 1,414 : 1) uit, zodat ik niet in dit menu hoef te re-sizen, maar het kan hier ook , door de exacte lengte en breedte in het menu op te geven.
Je kunt in het menu ook instellen of je de foto automatisch wil centreren.
Voor we op Print drukken, moet je eerst nog het juiste printer-profiel kiezen:

Om de printer af te stemmen op het papier worden “ICC” printer profielen gebruikt, die voor iedere papiersoort precies doorgeven hoeveel inkt er gespoten moet worden om de juiste verspreiding en absorbtie door het papier te bewerkstelligen. Voor de papieren van de printerfabrikanten worden die profielen meegeïnstalleerd met de printerdrivers en zijn dus direct vanuit het Photoshop printmenu te kiezen. Voor de andere merken zijn die profielen op hun websites te downloaden.

Het is ook mogelijk zelf printer profielen te maken, met meetapparatuur van XRite of Spider. Dat is wel duur – van 400 tot meer dan 1000 euro – en sommige winkels bieden de mogelijkheid zo’n profiel voor je te maken: Je maakt met de meegleverde software een print van een bestand vol kleurpatronen. Die geprinte patronen worden één voor één met een spectraalmeter weer ingelezen in de software, die daarvan vervolgens een ICC profiel maakt. Veel werk, terwijl de standaard profielen voor de gemiddelde gebruiker goed genoeg zijn.

Meer over werken met kleurprofielen met Epson printers en Epson papier in Photoshop staat hier.

Meer over verschillende papiersoorten staat hier.

Hans van der Kruijf