In de allereenvoudigste aanpak staat je camera centraal:
De camera maakt weliswaar de foto in RAW formaat, maar is prima in staat daar een mooie JPG foto van te maken, die je direct (soms via de ingebouwde WiFi van je camera) naar je smartphone of iPad kunt opladen en delen op Facebook en Twitter.
Voor dat doel zijn die JPG-foto’s prima van kwaliteit, maar als er een A3 print van je foto moet komen, is er meer nabewerking nodig.
(lees hier alles over hoe je camera een RAW file maakt)
De meest gebruikte nabewerkingsprogramma’s zijn Adobe Photoshop en Lightroom. Photoshop is meer gericht op de beeldbwerkingen zelf, terwijl Lightroom zich richt op de “workflow”, dus het rubriceren, catalogiseren en terugvinden van je foto.
Over het bewerken van je foto’s in één van deze twee programma’s is heel veel te vinden op het internet, en ook de Fotokring heeft deskundigen die alles weten over deze 2 programma’s.
Die 2 programma’s, plus wat extra’s zoals 2GB opslag in de Adobe Cloud, zijn te verkrijgen met een jaar-abonnement op Adobe Creative Cloud voor 12,09 Euro per maand.
De upgrades zijn inbegrepen in deze prijs, dus je werkt altijd met de meest recente versies.
Maar er zijn ook andere, minder bekende, nabewerkings programma’s die minstens even goed zijn als die van Adobe:
Professionals gebruiken ook
Capture One van camera-fabrikant Phase One heel veel. Een éenmalige licensie voor de huidige versie kost 229 Euro, en meestal mag je dan 1x een upgrade voor doen voor een geringe bijbetaling.
Een Lightroom alternatief, vooral bekend om zijn supersnelle en geavanceerde importeer- browse- en preview-mogelijkheden, is Photo Mechanics. Een fantastisch product voor deze heel specifieke toepassing, maar niet goedkoop: 150 Dollar.
Ook DXO, bekend van hun gedegen tests en hun geavanceerde DXO One cameraatje, heeft een nabewerkingssuite:
DXO Photosuite , waarvoor een éénmalige licensie – met wat kortingscodes – zo´n 200 Euro moet kosten.
Gratis software is er ook: De bekendste is
Paint Shop Pro,
maar een aantal andere producten staan hier opgesomd: http://zoom.nl/artikel/software/23150-8x-gratis-software-voor-fotobewerking.html .
Zelf gebruik ik de Adobe Creative Cloud suite, omdat je daar voor relatief weinig geld heel veel nabewerkings mogelijkheden hebt, waarover heel veel kennis voorhanden is, terwijl je door de abonnementsvorm steeds de recentste versies ter beschikking krijgt.
Hans van der Kruijf