Foto’s of video’s weergeven via onze Beamer

Foto’s presenteren

Beelden (foto’s) optimaliseren voor de beamer.

De optimale weergave van de beamer is 1920 x 1080 pixels (HD breedbeeld). Als de verhoudingen anders zijn (meestal), dan moet je zien dat je hier binnen blijft. Dus bijvoorbeeld 1080 x 1080 als je vierkant portret of foto hebt, of 1080×400 voor een panorama foto.

JPEG kwaliteit 10 (Photoshop) voldoet prima.

Kleurruimte sRGB in plaats van AdobeRGB gebruiken (dat kan de beamer beter aan).

Gebruik afhankelijk van de beeldverhouding die je kiest wel zoveel mogelijk pixels hoe meer je afwijkt van het optimale formaat hoe meer dit ten koste gaat van de weergave kwaliteit.

Videopresentaties

Er worden thuis diverse programma’s (software) gebruikt om de video filmpjes te maken. Die software is niet altijd, of juist vaak niet aanwezig op de laptop van de FU. Het is dan van belang dat je vanuit je software je filmpje(s) opslaat in een min of meer gangbaar video formaat. Formaten als: avi, amv, flv, mkv, mov, mp4 of wmv.

Het standaard programma om die videofilmpjes in Windows te vertonen is Windows Media Player. Kun je je filmpje thuis in deze player goed afspelen, dan doet de laptop van de FU het gegarandeerd ook goed.

Nu is Windows Media Player een nogal gebruikersonvriendelijk programma, omdat Microsoft slechts een zeer beperkt aantal codecs in dit programma heeft opgenomen en het dan ook veel videoformats domweg niet (goed) weergeeft.

Dus werkt het niet in Windows Media Player dan nog niet getreurd.

Download en installeer dan de gratis VLC Media Player op je computer en probeer daar je videobestand in af te spelen. Lukt dat wel, dan werkt het op de kringavond ook gegarandeerd goed. VLC Media Player kan veel meer videoformats aan dan Windows Media Player!

Link naar VLC Media Player: http://www.videolan.org/vlc/  Voor de Mac: http://www.videolan.org/vlc/download-macosx.html

Stel de resolutie van de video ook zoveel mogelijk in op of binnen de grenzen van de 1920 x 1080 pixels.

 

TIP: maak geen ingewikkelde presentaties met ingebouwde (“embedded”) video-filmpjes of geluid – vaak wordt dan de juiste codec niet gevonden.  Zet een filmpje als apart bestand op je USB stick.