Prints laten maken bij Profotonet

Profotonet Printinfo: 

Fotokring leden hebben goede ervaringen met het laten afdrukken van foto’s bij Profotonet (https://www.profotonet.nl).
Bijgaand een handleiding.
Hoe krijgt u een bepaald formaat fotoafdruk?
Zoals uitgelegd bij beeldverhoudingen, zijn de afmetingen van uw afdruk afhankelijk van standaard papierbreedtes in de foto-industrie en de verhoudingen van uw beeld. Nu wilt u een fotoafdruk met door u vastgestelde afmetingen. Hoe doet u dat?
Afmetingen van het papier
De basisregel is dat Profotonet altijd uw hele beeld naar verhouding zo groot mogelijk op het gekozen formaat afdrukken. In de tabel hieronder staan de minimale en maximale afmetingen van het papier per afdrukformaat. Zoals u ziet staat de korte zijde altijd vast en is de lange zijde variabel. Let op: De uitzondering op de regel is het formaat 10×15. Zoals u ziet staat daar de lange zijde vast en is de korte zijde variabel.

Een vierkante foto afdrukken
Maakt u een foto vierkant in een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop, dan is de verhouding geen 2:3 of 3:4, maar 1:1. Profotonet past de afmetingen van het fotopapier aan aan de verhouding van het beeld. Een vierkante foto krijgt u dus vierkant afgedrukt (m.u.v. het formaat 10×15-11×15)
Voorbeeld: u wilt een foto in een lijstje van 15×15 cm. Bewerk in een fotobewerkingsprogramma de verhouding van uw beeld tot 1:1. Bestel uw foto en kies het product 15×15 – 15×22. Uw afdruk wordt 15,2×15,2.  Precies passend in uw fotolijst.

Een panorama afdrukken
Uw afbeelding is smaller dan het papier van Profotonet? Geen probleem. Als de software ziet dat uw beeldverhouding groter is dan 2:3, wordt niet de breedte, maar de lengte van het beeld maatgevend voor het uiteindelijke formaat. Uw afbeelding krijgt de maximale lengte van het papier en de breedte wordt verhoudingsgewijs bepaald. U krijgt uw foto geleverd met witte randen boven en onder. Dus geen beeldverlies!
Voorbeeld: U heeft een beeld in de verhouding 9:16 (panorama). U kiest het papierformaat 30×45 cm. De software rekent eerst de lengte uit op basis van de papierbreedte (30,5 cm). In dit geval zou de lengte (30,5/9)*16 = 54,5 cm worden. Dit is langer dan de maximale lengte van het papier. Dat kan niet. De software gaat daarom nu uit van de maximale lengte van het papier (45,7 cm) en berekent de breedte: (45,7/16)*9= 25,7 cm. Uw afbeelding wordt dus 25,7×45,7 cm met een witte rand boven en onder.
Een afdruk met andere maten
Profotonet software vergroot uw korte zijde altijd verhoudingsgewijs naar de korte zijde van de afdruk. En bij een panorama naar de lange zijde. Eén van uw zijden is dus altijd ‘standaard’. Maar wat als u een compleet ander formaat wilt, bijvoorbeeld een drukwerkmaat zoals a4?
U moet dan zelf in een fotobewerkingsprogramma een witte rand om uw beeld zetten om automatische schaling tegen te gaan . Dit gaat als volgt: Open uw foto in Photoshop en pas de canvasgrootte aan naar het eerstvolgende fotoafdrukformaat waarin uw afbeelding past. Doe dit via Image > Canvas Size. Er verschijnt nu een rand om uw afbeelding. Bij formaten tot en met 30×45 herhaalt u deze stap en vergroot het canvas nogmaals met 2% om de standaard overlap van 2% op te heffen.
U kunt de foto nu bestellen in het gekozen formaat. Na ontvangst kunt u deze zelf uitsnijden.
Voorbeeld: a4 is 21,0 x 29,7. Het eerstvolgende afdrukformaat is 30×30. Maak de afbeelding op 21,0 x 29,7 cm op. Vergroot het beeld naar het minimale afdrukformaat (30,5×30,5) door middel van canvasvergroting. Herhaal deze stap met 2% rondom. Het totale beeld is nu 31,11×31,11. Bestel deze op het formaat 30×30 – 30×45.

Hoe komt het formaat van mijn fotoafdruk tot stand?
De maat van uw fotoafdruk heeft te maken met meerdere factoren. Standaard papierformaten in de foto-industrie en de beeldverhouding waarin u fotografeert zijn hierbij van belang. Hier leggen we u uit hoe het formaat van uw fotoafdruk tot stand komt.
Standaard papierformaten
De afmetingen van fotopapier werd vroeger standaard berekend in inches (1 inch=2,54 cm). Wij rekenen deze maten om naar hele centimeters. De werkelijke papierformaten wijken daarom iets af van de afgeronde maten die we in de volksmond gebruiken. Een 10×15 fotoafdruk is bijvoorbeeld eigenlijk 10,1 x 15,2 cm.

Verhouding waarin u fotografeert
In het analoge tijdperk werd er standaard in de verhouding 2:3 gefotografeerd. Sinds de digitale fotografie kunt u de verhouding zelf instellen op uw camera. Bij een digitale spiegelreflexcamera is dit meestal 2:3, bij compactcamera’s 3:4. Profotonet kiest automatisch de juiste afdrukverhouding van de foto. De smalle zijde van uw afdruk staat hierbij vast en de lange zijde wordt verhoudingsgewijs bepaald. Zo valt er niets van uw beeld af. Een fotoafdruk in de verhouding 3:4 heeft daarom een andere lengte dan een afdruk in de verhouding 2:3. In de tabel hieronder ziet u welke afdrukmaten u kunt verwachten bij de standaard verhoudingen.
Tip: Wilt u een foto gebruiken om in te lijsten of in een fotomap te doen? Dan kunt u het beste de klassieke verhouding van 2:3 instellen op uw camera.
Voorbeeld: U kiest het product 13×13 -13×19. Bij een beeldverhouding van 2:3 wordt uw afdruk 12,7 x 19,1 cm, bij 3:4 is dit 12,7 x 16,9 cm en bij vierkant (1:1) is uw afdruk 12,7 x 12,7 cm.

Wat zijn de exacte afmetingen van mijn fotoafdrukken?
Profotonet drukt foto’s af naar verhouding. Dat betekent dat Profotonet nooit in uw beeld snijdt. Bij de vraag “Hoe krijg ik een bepaald formaat fotoafdruk? ” wordt uitgelegd hoe de werkwijze is en hoe u uw foto’s moet aanleveren. Ook staat hier beschreven hoe u afwijkende formaten van fotoafdrukken kunt bestellen.

Hoe voorkom ik beeldverlies bij mijn fotoafdrukken?
Beeldverlies ontstaat doordat fotopapier tijdens het afdrukken op een transportband door de printmachines wordt geleid. Soms verschuift het papier hierbij een beetje. Om te voorkomen dat u dan een wit randje aan een van de kanten krijgt, belicht Profotonet alle afdrukformaten t/m 30×45 2% groter dan het werkelijke papier is. Dit betekent dat er altijd een heel klein stukje van uw beeld van het papier af valt. Het beste kunt u deze overlap zijn werk laten doen. Zolang u teksten en belangrijke onderwerpen niet te dicht op de rand van het beeld staan ziet u hier niets van.
Heeft u toch een foto waarbij het beeld op de randen erg nauw luistert? Bewerk dan de afbeelding naar het juiste formaat en voeg een extra rand van 2% toe om het beeld. Deze rand valt er uiteindelijk bij het belichten weer af en uw beeld staat nu maximaal op de afdruk. Afdrukformaten groter dan 30×45 hoeft u niet aan te passen. Hiervoor geldt de overlap van 2% niet.
De extra rand plaatst u als volgt.
Maak de uitsneden zoals u wenst, met de korte zijde van het papierformaat. Bijvoorbeeld 12,7 x 18 cm (zie fotoformaten)
Ga in Photoshop naar Image > Canvas Size.
Klik op Percentage in het menu en vul hier 102 in. Laat het vinkje bij relatief uit.
Let op: Zoals hierboven uitgelegd werkt Profotonet niet voor niets met 2% overlap. Compensatie hiervan met bovenstaande methode levert mogelijk een flinterdun witrandje op. Dit kan Profotonet helaas niet voorspellen.
Ik wil een witte rand om mijn foto’s; kan dat?
Dat kan. In de bestelsoftware kunt u rechtsboven voor de optie Witte Randen kiezen. De rand heeft een breedte van 5% van het gekozen fotoformaat, dit betekent dat de afbeelding op uw foto rondom ook 5% kleiner wordt, doordat er een witte rand omheen geplaatst wordt in het formaat dat u kiest.